Vážení zákazníci, z důvodu přetížení některých přepravních společností počítejte prosím s možnou prodlevou v doručení o 1-2 pracovní dny oproti deklarovanému termínu. Tuto situaci nejsme bohužel schopni nijak ovlivnit. Děkujeme za pochopení PNEU SOUKUP s.r.o.
+420 608 074 901
Po - Pá 8.30 - 16.00
Košík
0 Kč
  • Domů
  • Rozměry pneumatik a jejich výběr

Rozměry pneumatik a jejich výběr


Co vyjadřují čísla na pneumatice?

Nejprve si obecně řekněme, co znamenají jednotlivá čísla uváděná na pneumatice. Na obrázku je uveden jeden nejpoužívanějších rozměrů a to sice 205/55 R16 91H.


205 - První číslo udává šířku pneumatiky v milimetrech.
55 - Druhým číslem je profil, který udává výšku bočnice. Profilové číslo je vyjádřeno procentuálním poměrem ze šířky pneumatiky, což zní sice složitě, ale nejedná se o žádnou vědu. Pokud je šířka pneumatiky v příkladu uvedených 205 mm a profil je 55, pak je výška bočnice 55 % z 205 mm, tedy 112,75 mm. (tento výpočet ale zřejmě nikdy nepoužijete, uvádíme pouze pro vysvětlení ;-) )
R16 - Dále zde naleznete písmeno R, které určuje, že se jedná u pneumatiky s radiální konstrukcí (což aktuálně má 99,9 % osobních plášťů) a číslo 16 uvádí průměr ráfku, ovšem nikoliv milimetrech, ale v palcích.
91 – Toto číslo označuje tzv. index nosnosti (někdy se uvádí zátěžový index)
H – A poslední písmeno je index rychlosti (nebo rychlostní index)


Jak postupovat abyste se nespletli a vybrali správný rozměr?

Nejsprávnějším postupem je vzít si velký technický průkaz a podívat, jaké rozměry máte schválené od výrobce na Váš vůz. V technickém průkazu je na první straně obykle napsaný pouze jeden rozměr.

Ovšem na další straně najdete ještě kolonku další záznamy, kde naleznete další schválené rozměry.

Ještě je velice důležité, abyste se podívali na jaký průměr disku pneumatiky kupujete. Spousta lidí má na zimu menší průměr pneumatik než na léto, ale automaticky objednává pneumatiky dle toho, co má zrovna na autě a tím pádem řešíte zbytečné starosti s vrácením zboží. Závěrem ještě podotknu, že je nutné bezpodmínečně dodržet všechny parametry uvedené ve velkém technickém průkazu. Jedinou výjimkou je za přesně vymezených podmínek index rychlosti. V případě obutí nesprávného rozměru, si říkáte o zbytečné nepříjemnosti.


Nejčastější chyby při výběru rozměru pneumatik

Spousta lidí stále rozměr pneumatik pouze opíše ze stávajícího co má na autě, ale už si neuvědomuje, že:

  • na autě nemusí být namontovaný správný rozměr
  • na autě mohou být pneumatiky se nedostatečným indexem nosnosti nebo rychlosti
  • na voze mohou být naopak namontovány pneumatiky se zbytečně předimenzovanými parametry (někdy i z výroby) což v některých případech může prodražit zbytečně nákup
  • můžete mít na zimní sezónu jiný průměr pneumatik než na letní
Načítám dialog...